Tips & Hjälp
Här har jag samlat ihop lite tips om både hur du kan få mer akut hjälp, men också hjälp för ditt välmående på längre sikt.
Här finns länkar till olika organisationer som kan hjälpa dig. Det finns också andra ställen och tipsa gärna mig om du vill rekommendera något.
Här kan du också hitta de tips jag gett i något inlägg.
Hitta hjälp
BARN OCH UNGA, SOM HAR FÖRÄLDRAR MED MISSBRUK ELLER PSYKISK OHÄLSA
Ninni-verksamheten finns till för barn och unga, som har föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa. Verksamheten riktar sig till barn i hela Svenskfinland.
Till Ninnis hemsida
https://ninniusm.fi
Direkt till kontaktsidan
https://ninniusm.fi/kontakt
(här hittar du snapchat, whatsapp, instagram, facebook, epost)
Finns för dej som har en familjemedlem som mår psykiskt illa, dricker för mycket eller använder droger.
Till Min stigs hemsida
https://www.bensow.fi/sv/verksamhet/min_stig/
Du hittar Min stig också på:
Snapchat: BENSOW_SNAP
Instagram: barnensbensow
Chatta anonymt:
Till chatten
Har du en förälder som har ett missbruk, psykisk sjukdom eller som utsätter dig för våld? Vi finns här för dig! Hos oss möter du trygga vuxna som vet hur det är att ha en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom.
Till Maskrosbarns hemsida
https://maskrosbarn.org
Du kan chatta direkt på sidan.
Psykisk ohälsa - alla åldrar
Kristelefonen hjälper till exempel när:
- ditt liv just har förändrats och du mår dåligt
- du har varit med om en uppskakande händelse
- du upplever att du inte ensam klarar av rädslan, oron eller sorgen
- du har självdestruktiva tankar eller
- du är orolig för en närstående
Här hittar du kontaktuppgifter till flera olika ställen t ex
- Psykisk hälsa kristelefon
- Mannerheims barnskyddsförbund,
- Kyrkans samtalstjänst
- Kvinnolinjen
Råd och stöd på mejl, chatt och telefon vid psykisk ohälsa och beroende.
Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når oss på telefon och på chatt. Vi har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Till hemsidan:
https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/
Flera organisationer och jourer som kan hjälpa.
Du hittar t ex
- Jourhavande medmännsika
- Anhöriglinjen
- Alkohollinjen
- Droghjälpen
- Trygga barnen
- Kvinnofridslinjen
- Tjejzonen
- Mansjouren
- Transammans
- Ätstörningslinjen
- Brottsofferjouren
Tips från inläggen
GRUNDBEHOVEN
När man mår dåligt är det vanligt att ens grundbehov försämras och till och med bortprioriteras. Dessa grundbehov har en direkt påverkan på ditt mående och hur du fungerar. Om dessa behov är i obalans är det viktigt att fokusera på dem först.
- Sömn
Sömnen är viktig för vår återhämtning – både fysiska och mentala. När du mår dåligt är det vanligt att du sover mer. Du har brist på energi eller vill slippa tänka eller känna. Du kanske bara inte kommer upp ur sängen. Det kan också vara motsatsen då du har stora problem med att somna och du vaknar flera gånger på natten.
Sover du mycket kan det leda till trötthet, passivisering och ångest. Lider du av sömnbrist kan det ofta leda till utmattning, ökad oro, ångest och stresskador. Det är därför viktigt att undersöka balansen mellan aktivitet och vila. - Mat och dryck
Vad du äter och dricker är också något som påverkas vid dåligt mående. Även här finns det motsatser där många totalt tappar aptiten medan andra tröstäter. Det här är också ett grundbehov som är kopplat till din psykiska hälsa. Bli medveten om kopplingen mellan dåligt ätande och ökad känslighet för stress och ångest. - Fysisk aktivitet
Här ser man två motpoler – fysiskt inaktiv och överaktiv. Här skulle jag fundera över var jag låg. - Social stimulans
Hur ser det ut med ditt sociala liv? Är det sunt och balanserat? Har du träffat vänner eller har du dragit dig undan? - Fysisk närhet
Får du fysisk närhet – kramar eller kanske massage? Beröring är viktigt för att må bra. Får du tillräckligt, för lite eller för mycket av detta behov? - Mental stimulans
Här menas en valfri aktivitet som inte har med arbetet att göra. Det kan vara en hobby eller en passion. Kan du beskriva en sådan aktivitet i din vardag
När man ska sätta sig ner och funderar hur ens egna grundbehov tillfredställs märker man enklare var det kanske behövs en ändring. Det är bra att bli medveten.
Man kan se det som en kartläggning av sig själv och sina upplevelser. Det är meningen att bli medveten om vilka situationer som påverkar en och vad man då gör. Man kan gärna anteckna situationerna på papper. Nedanstående rubriker kan hjälpa dig.
- Situation – vad händer som jag reagerar på?
- Tankar – vilka tankar dyker upp?
- Känslor – t ex oro, rädd, stressad
- Kroppen – t ex oroskänsla i magen, svårt att andas, spänd i kroppen
- Beteende – t ex grubblar så fort jag blir ensam, isolerar mig, blir irriterad, cyklar
- Konsekvens – t ex går och lägger mig, hamnar i konflikt med min partner
Beskrivning i podden The Life Coach:
I podden The Life Coach pratar Jacob Hellberg mycket beskrivande om samma verktyg. Korta ca 15 min avsnitt.
Mitt bästa verktyg för personlig utveckling! Del: 1
https://thelifecoach.se/008/
Mitt bästa verktyg för personlig utveckling! Del: 2
https://thelifecoach.se/009/
Vegas sommarpratare hade ett avsnitt med missbruksexperten Anette Rönnlund-Nygård i sommar. Hon växte upp i ett hem med missbruk och psykisk ohälsa. Hon sommarpratar om det medberoende hon utvecklade redan som barn. I dag använder hon sig av det egna mörkret för att hjälpa andra. Hon leder Ninni-verksamheten som hjälper finlandssvenska barn och ungdomar som växer upp i hem med missbrukarproblematik. /Yle Vega
BOKTips
I denna coachingbok hjälper Aron läsaren att hitta balans i livet och göra rätt val. Det handlar om att acceptera sig själv som man är och att inte älta det förgångna, utan att ständigt utvecklas och hitta nya mål i livet och övervinna rädslor. Tipsen tar upp allt från hur man får energi från kost, träning och meditation till att växa som människa genom att exempelvis hjälpa andra. https://aronanderson.se
Mer om boken:
Inlägg där jag nämner boken:
Att uppleva att man lever i sann frihet är inte enkelt för alla eftersom den frihet vi åtnjuter är slumpmässig, beroende av våra gener, våra föräldrar, vår uppfostran och det samhälle vi växer upp i. Vår frihet kan verka godtycklig. Men, vi kan alla sträva efter frihet i största möjliga mån: frihet från vårt ego, frihet från begränsande föreställningar, frihet från andras och egna förväntningar.
Vi kan öva på det i vardagen, genom att förändra vårt sätt att bemöta människor och hantera olika situationer. Vi kan också öva på att förlåta oss själva och inte vara våra egna värsta domare och det gäller oss alla. Vi är ofta självkritiska och har höga prestationskrav. Motgiftet är självmedkänsla att vara snäll mot sig själv; ta in att vi inte är ensamma; möta smärtan men inte fastna i den.Vi kan öva på det i vardagen, genom att förändra vårt sätt att bemöta människor och hantera olika situationer.
Mer om boken:
https://www.malinberghagen.se/books
Boken finns i t ex Adlibris, Bokus, Bookbeat och bibliotek.
I boken berättar Mats och Susan Billmark hur man kan vända tuffa perioder i livet till något bättre och mer meningsfullt.
Genom 24 berörande berättelser visar de hur enkla lösningar kan förbättra såväl vardagen, som dina relationer och livskvaliteten i stort.
På ett fint sätt kommer du att känna igen dig, ditt liv och människor i din närhet.
Boken ger dig ovärderliga tips och råd och inspirerar dig att skapa det liv du längtar efter. Den ger en vägledning för den som bestämt sig för att må bättre och ta tillvara på livet.
Jag tycker dessutom själv att de lyckats mycket bra med layouten. Den bidrar definitivt till en trevlig läsupplevelse.
Mer om boken:
Boken finns i t ex Adlibris, Bokus, Bookbeat och bibliotek.
Vill du tipsa mig?
Du får gärna skicka in ditt eget tips om välmående och hjälp.